LBTK startade i Nike! Ett gäng med Egon “Stinsen” Jeppsson och Claes “Bagare” Nilsson i spetsen var tennistokiga i slutet av fyrtiotalet och det var den egentligen upptakten till det som sedermera blev Lomma Bjärreds Tennisklubb. De redan då mogna herrarna höll till i södra delen av Lomma Kommun och bildade i slutet av fyrtiotalet, 1947-1948 en sektion för tennis i fotbollsklubben Nike. Sen rullade det på framtill 1956 då det blev en sammanslagning av tennissektionen i Lomma och den då avsomnade klubben i Bjärred, Bjärred Lawn Tennis klubb. Bjärreds Saltsjöbad hade en ägare som inte ville hålla på med att sköta de två grusbanorna som fanns på Saltsjöbaden. Egon, Claes och några till gjorde slag i saken och övertog skötseln av banorna, samtidigt som den nya klubben bildades och blev registrerad i riksidrottsförbundet 1956. Närmare bestämt 27 april 1956.

Plasttält

Lomma Bjärreds TK initierade i mitten av sextiotalet till att två plasttält byggdes för tennsspel inomhus och 1966 blev de färdiga, lagom till det dåvarande 10-års jubiléet. Det var två bra banor. Den ena var asfalt och den ena banan hade nålfilt. Det var bra på den tiden och det spelades seriematcher i alla divisioner, faktiskt var vi på den tiden ända uppe i division 1! Det var först på sjuttiotalet som det började hända rejäla saker och det stora lyftet kom 1974 då klubben fick äran att arrangera kvalen till Båstad Grand Prix. Det var den dåvarande starke mannen i svensk tennis, Mats Hasselqvist som födde idén och rodde det hela i land och samtidigt satte press på markinnehavaren av Bjärreds Saltsjöbad att bygga ut anläggningen.

Kommun-avtal

Efter diverse turer blev det 3 nya grusbanor, sammanlagt fem och vi kunde arrangera vår tävling och efter ytterligare något år fick vi avtal med kommunen att vi fick disponera anläggningen helt på egen hand, men samtidigt också ta på oss alla kostnader för all nybyggnation. Men med gemensamma krafter, många frivilliga insatser och mycken tiggeri-verksamhet förbättrade vi uteanläggningen . Först med nya omklädningsrum/cafeteria 1981, därefter med ytterligare två banor 1985. Sammanlagt förfogar vi över en härlig uteanläggning med sju banor i en härlig bokskog. En av Sveriges vackraste tennisanläggningar, det vågar vi utan vidare skriva under på.

LBTK-Hallen

Inomhus höll inte ballongtälten i Lomma för oljepåfrestningarna , utan kraven kom att vi skulle bygga en permanent hall och blickarna riktades mot ett grustag i norra Bjärred, intill Borgeby idrottsplats. Vi var piskade att få borgen på 1.5 miljon kronor för att bygget skulle ske och många av kommunpolitikerna var skeptiska, men vi gav oss inte och våra tävlingar på elitnivå, kval till Båstad GP och Kings Cup med Björn Borg och över 5000 åskådare i Malmö, gav den kick som behövdes för att övertyga. Fyra banor byggdes 1977 för drygt 1.5 miljon kronor och strax därpå gjorde vi en ordentlig cafeteria och omklädningsrum.

Allt är betalt!

Vi blev trångbodda ganska omgående och planer fanns hela tiden på utbyggnad. Det blev så 1982, bana 5 och sex byggdes, och 1987 kompletterade vi ytterligare med bana 7 och 8. Vi har numera ingen kommunal borgen, av den enkla anledningen att vi inte längre har några lån på våra anläggningar. Davis Cup-matcher Vi har genom de stora arrangemangen, 3 Davis Cup-matcher, Kings Cup-match och Europa-cup för damer, liksom en rad andra arrangemang tjänat pengar, pengar som vi plöjt ner i anläggningarna. Ett av våra huvudmål är nämligen att ge medlemmarna bra och billiga spelmöjligheter.

Profiler i LBTK

Det finns gott om profiler i LBTK genom åren. Jag kan inte nämna alla, men några namn får inte passera obemärkt. Inge Lantz var en portalfigur på 60-70-talet, liksom Nils Jansson och Georg Wågnert. Tre hängivna entusiaster som tyvärr lämnat oss i alltför tidig ålder. Sen hade vi Ninni Sundström som mycket entusiastisk och drivande ungdomsledare under många år. Förutom egna sonen Henke kom det fram många bra spelare under Ninnis tid och det var då som vår policy skapades, tennis åt alla. Alla ungdomar gavs lika chanser till massor av spel och ingen speciell “satsning” på ett fåtal.

LBTK